Rhodesian Ridgeback

Rhodesian ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is van oorsprong een jachthond.

Het is een sterk gebouwde, evenwichtige en krachtige atletische hond. De Rhodesian Ridgeback bezit een goed uithoudingsvermogen en kan een behoorlijke snelheid ontwikkelen. De hond staat bekend om zijn speciale haargroei op de rug, wat in tegenovergestelde richting van de rest van zijn vacht groeit. Kenmerken hierbij zijn de twee identieke stroken haargroei direct tegenover elkaar aan het begin van de rug. De kleur van de hond kan variëren van licht- tot roodbruin en mag een beetje wit hebben op borst en tenen, maar teveel wit bij dit ras is ongewenst. Door zijn aangeboren kwaliteiten zijn er voor dit ras veel liefhebbers, de hond bezit ook veel kenmerken die aansluiten op wat je mag verwachten van een hond.

Rhodesian ridgeback pup

Trouw en waakzaam.

Ze zijn rustig, zachtaardig van karakter en blaft sporadisch, alleen in de omgang zijn ze net iets moeilijker dan het gemiddelde hondenras. Als trouwe metgezel is deze hond ontzettend verdraagzaam, het zijn gezelschapsdieren, maar meer als één reu in het gezin kan dominantie problemen opleveren. De hond kan goed omgaan met katten en kinderen, als ze maar met elkaar worden opgevoed en hond als kind moeten zich leren gedragen. En voor het gezin zijn deze honden uitstekende waakhonden en beschermers, maar zoals met veel honden heeft de verzorger de leiding.

Rhodesian ridgeback

De hond bezit een sterke prooidrift.

De Rhodesian Ridgeback is speciaal gefokt als jachthond om aan de behoeften van de Afrikaanse boeren te voldoen. Ze hadden een hond nodig dat groot gewond wild kon neerhalen en ‘s nachts de boerderij beschermde tegen roofvogels en wilde dieren. De hond is speciaal gefokt, zodat ze tegen flinke temperatuurschommelingen kan; overdag de hitte en ‘s nachts rond het vriespunt. Ze zijn kortharig om teken tegen te gaan en moeten een lange tijd zonder water kunnen. En zo heeft anno 1922 een groep fokkers een standaard opgesteld voor deze hond die tot nu toe ongewijzigd is. Kortom: Vind je het zelf heerlijk om aan de wandel te gaan, dan is deze hond de uitgelezen metgezel voor je, maar onthoudt een ding door zijn prooidrift gaat dit ras achter elk konijntje of eekhoorntje aan.