Hond mee op vakantie, waar let je op?

Afhankelijk van je bestemming en de manier van reizen kies je ervoor of je hond al dan niet mee gaat op vakantie. Enerzijds lijkt het zo’n leuk idee, hij gaat gezellig met jullie mee op reis: maar houd wel rekening met diverse aandachtspunten. Welke dat zijn nemen we hier met je door.

Waar gaat de reis naar toe?

De aller makkelijkste manier om je hond mee op vakantie te nemen is wanneer jullie met de auto reizen, of dat nu binnen Nederland is of daarbuiten. Reis je per vliegtuig, dan kun je een kleine hond (meestal tot 8 kilo) nog meenemen binnen het passagiersgedeelte. Hij moet dan in een afgesloten reismand verblijven. Grotere honden worden vervoerd in het laadruim. Of je dat je hond echt aan wilt doen? Daarbij zijn er landen waar je hond eerst weken in quarantaine moet (zoals Australië). Informeer dus echt goed per land wat de regels zijn om je hond in te voeren.

Aandachtspunten hond mee op vakantie in Europa

Gaan jullie per auto op vakantie binnen Europa, iets wat het meest voorkomend is, houd dan rekening met de volgende zaken:

Formaliteiten

  • Zorg voor de juiste inentingen (zoals Rabiës), zorg dat hij de vaccinaties een maand voor vertrek heeft gekregen
  • Je hond heeft een hondenpaspoort nodig
  • Je hond moet gechipt zijn
  • Sommige rassen (hoog risico honden) mogen bepaalde landen niet in, controleer de restricties binnen jouw vakantie land
  • Soms moeten honden afgescheiden in de auto vervoerd worden; er moet een raster zijn tussen de achterbak en het passagiersgedeelte

Accommodatie

Het kan een complete puzzel zijn om uit te vogelen waar honden wel of niet welkom zijn, het kan je uren tijd kosten. Wil je het sneller aanpakken, kijk dan op de volgende websites, waar honden meestal wél welkom zijn en waar woningen/ huisjes door heel Europa te vinden zijn:

Wij hebben zelf prima ervaringen met zowel Landal Greenparks als Dogsincluded. Meestal zul je wel wat meer schoonmaakkosten kwijt zijn en betaal je per dag een extra bijdrage per hond.

Voeding

Zorg dat je het eigen voer van je hond meeneemt, koop niet ter plekke een onbekend merk. Ook zacht vers voer kun je meenemen als je het bijvoorbeeld in de koeling nog ingevroren meeneemt (zoals ingevroren voer van Smuldier), maar ook brokken van het eigen merk zijn belangrijk. Honden zijn meestal erg gevoelig op de darmen en reageren lang niet altijd even goed op ander, vervangend voer. Je moet er toch niet aan denken dat je hond diarree krijgt in het vakantiehuisje (het komt voor …)

Praktische tips ter plekke

Let op de onderstaande zaken, kan wel zo handig zijn:

  • Zorg dat je poepzakjes meeneemt. In sommige landen word je scheef aangekeken als jij de ontlasting van je hond in de berm laat liggen. 
  • Neem de bench van je hond mee. Wanneer jullie hem een paar uur alleen moeten laten in het huisje kan hij geen schade aanrichten. 
  • Laat je hond niet direct de eerste dag al alleen in het huisje, geef hem de tijd om te wennen en vertrouwen te krijgen.